Uraren hornikuntza eta erabilera funtsezko faktorea da laboreen ekoizpenean.

Gero eta eskasagoak diren baliabide hidrikoen gaineko muturreko presioaren aurrean, hurrengo hamarkadetan mundu-mailan ur-eskaera bikoiztea aurreikusi da. Mundu osoan uztak ureztatzeko 2,7 milioi gigalitro ur erabiltzen dira, elikagaien % 40 inguru ekoizteko.

Klima-ereduek adierazten dute ur gez ugari egongo dela Kanada, Errusia eta Brasil bezalako lekuetan; baina, munduko gainerako lekuetan eskasa izango da, eta hiri-, ingurumen- eta landa-erabileren arteko konpetentzia handitu egingo da populazioa ugaritzen den heinean.

Garrantzitsua da ura une zehatz batean erabiltzea, uztan nahi den emaitza lortzeko. Horrela, balio handiko baliabidea galtzea saihestuko da, eta ingurumenean eragindako ondorioak gutxi izango dira.

Hazkunde-sasoiko ureztatze goiztiarrak murriztu egiten du Streptomyces spp.-k eragindako herdoil arrunta, tuberkuluen kopurua ugaritzen du eta laborearen aireko zatia hazarazi egiten du. Halaber, tuberkuluak erritmo optimoan haztea ahalbidetzen da, eta, denboraldiaren amaieran, laboreak kalte gutxirekin biltzea ahalbidetzen du.

Uraren kudeaketaren planifikazio zaindu eta eraginkorra, ingurumena aintzat hartzen duena, funtsezkoa da etorkizunean uzta errentagarriak lortzeko.

Informazio hori aurki daiteke Patatak hazteko ureztatze-jardunbide eta uraren erabilera onenei buruzko gidan. Patataren Europako Batzordeak editatu du.

Ureztatzea – uraren erabilera